Omet navegació

El pronom "en" com a substitut d’un complement del nom

El pronom en pot substituir un complement del nom introduït per la preposició de. La pronominalització és habitual quan el sintagma nominal en què es trobaria l’element substituït és un sintagma indefinit (sense determinant o introduït per un article indefinit o per un altre quantificador indefinit, numeral o quantitatiu), sobretot si el substantiu fa referència a la part o parts d’un conjunt, o bé, si és definit, quan expressa una fracció:

De peres, porta-me’n una cistella.

Aquest meló té molt bon aspecte; en menjaré una bona llesca.

D’aquest llibre encara en tinc alguns exemplars.

Aquesta eina s’usava en la prehistòria, i a la Xina encara se’n troben mostres.

Del treball que ens han encarregat, encara en queda la meitat per fer.

Quan el sintagma és definit i no expressa una fracció, la pronominalització és optativa; el pronom pot trobar-se present o no, o bé podem expressar la relació, si cal, per altres mitjans:

D’aquest autor, (n’)he llegit totes les obres / he llegit totes les seues obres.

Abans de comprar l’aparell, observa(‘n) bé les característiques / observa bé les seues característiques.

Vam anar a París i (en) vam visitar els museus principals.

Del meló, només (n’)ha sobrat la corfa.

Perquè la pronominalització d’un complement del nom siga possible, el sintagma nominal on es trobaria el complement pronominalitzat ha de realitzar, en la seua oració, una de les següents funcions sintàctiques:

1) Complement directe:

De Milà, només en conec la catedral. (= ... conec la catedral de Milà.)

He comprat unes flors i en faré un bon ramell per a la meua dona. (= ... faré un bon ramell de flors.)

Com hem vist més amunt, a diferència del que s’esdevé amb el pronom en en la funció partitiva, quan substitueix un complement del nom dins d’un sintagma que fa la funció de complement directe, aquest sintagma pot ser definit, és a dir, pot ser introduït, per exemple, per un article definit.

2) Subjecte posposat d’un verb inacusatiu (o ergatiu) (vegeu la definició d'aquest tipus de verbs en l'apartat El pronom en en sentit partitiu):

D’aquest autor, n’han aparegut algunes novel·les. (= Han aparegut algunes novel·les d’aquest autor.)

—Ha arribat ja l’orquestra? —Només n’ha arribat el director. (= Ha arribat el director de l’orquestra.)

Hem viscut meravelloses experiències junts, i sempre ens en quedarà un bon record.

D’aquest llibre, me’n falten les cobertes.

Dels plats que vam comprar, se n’han trencat més de la meitat.

Igualment que en cas del complement directe, quan el pronom en substitueix un complement del nom dins d’un sintagma que fa la funció de subjecte, aquest sintagma pot ser definit. Tanmateix, de manera semblant a la funció partitiva, quan el sintagma fa de subjecte la part del sintagma que roman expressa ha d’anar posposada perquè siga possible la pronominalització:

* No puc corregir les proves d’aquest llibre; les dues primeres pàgines me’n falten. (En canvi, seria correcte: No puc corregir les proves d’aquest llibre; me’n falten les dues primeres pàgines.)

3) Subjecte d’un verb transitiu en passiva pronominal. Com en el cas anterior, el sintagma pot ser definit, però ha d’anar posposat perquè es puga pronominalitzar el complement del nom:

D’aquell territori, encara se’n conserven nombrosos mapes.

D’aquesta llei, se’n modifiquen els articles quatre i cinc.

4) Atribut o predicatiu posposats:

Emili farà la presentació del llibre, ja que n’és l’autor.

Del crim, això n’és una prova.

Si vols col·laborar amb la nostra revista, pots fer-te’n subscriptor.

En els casos d’oracions copulatives d’identificació (aquelles entre les quals s’estableix una relació d’identitat entre dos sintagmes nominals enllaçats pel verb ser), el sintagma del qual volem substituir el complement ha d’anar posposat al verb, posició que considerem pròpia de l’atribut:

De tot el que ha passat, tu n’ets el responsable / n’ets el responsable tu / n’ets tu el responsable. (= Tu ets el responsable del que ha passat. En canvi, seria incorrecte * ... el responsable n’ets tu.)

De L’Atlàntida, Guimerà n’és l’autor. (= Guimerà és l’autor de L’Atlàntida. Però seria incorrecte: * ... l’autor n’és Guimerà.)

De la democràcia, Grècia n’és l’origen. (= Grècia és l’origen de la democràcia. Però seria incorrecte: * ... l’origen n’és Grècia.)

Pel que fa a les oracions interrogatives, és possible la substitució si l’oració és introduïda pel pronom qui, que pregunta pel subjecte, de manera que l’altre sintagma (el que conté el complement del nom a substituir) podem identificar-lo amb l’atribut:

De tot això, qui n’és el responsable? (Oració afirmativa: Tu ets el responsable de tot això. = Tu n’ets el responsable.)

De L’Atlàntida, qui n’és l’autor? (Oració afirmativa: Guimerà és l'autor de L’Atlàntida. = Guimerà n’és l’autor.)

En canvi, l’interrogatiu quin, quina, quins, quines és un mer especificador dins d’un sintagma que, en l’oració afirmativa corresponent, aniria normalment a l’esquerra del verb; el fet que en l’oració interrogativa el nucli del sintagma es trobe a la dreta del verb és únicament provocat per l’estructura interrogativa, i per això en aquest cas no és recomanable la pronominalització:

Parlant de la democràcia: quin és el seu origen? (No seria recomanable *... quin n’és l’origen? perquè l’oració afirmativa corresponent podria ser L’origen de la democràcia és la voluntat dels éssers humans de ser lliures, amb el sintagma nominal L’origen de la democràcia a l’esquerra del verb.)

De la seua saviesa, quina és la causa? (No seria recomanable *... quina n’és la causa? perquè l’oració afirmativa corresponent podria ser La causa de la seua saviesa és l’estudi constant, amb el sintagma nominal La causa de la seua saviesa a l’esquerra del verb.)

Fora d’aquests casos, la pronominalització és impossible. Per exemple, no és possible pronominalitzar en exemples com els següents:

* És una pel·lícula interessant, però n’és molt groller el llenguatge. (El sintagma nominal el llenguatge de la pel·lícula és el subjecte d’una oració copulativa adscriptiva o de caracterització, l’atribut de la qual és molt groller. Seria correcte: ... el seu llenguatge és molt groller.)

* Conserve la targeta sanitària; n’és necessària la presentació quan necessite assistència mèdica. (Igualment, la presentació de la targeta és el subjecte; l’atribut és necessària. Seria correcte: ... és necessari presentar-la ...)

* El camaleó és notable pels canvis de color que en pot experimentar la pell. (El sintagma nominal la pell del camaleó és el subjecte del verb transitiu experimentar. La posició postverbal del subjecte ve determinada pel fet de trobar-se en una oració de relatiu. Seria correcte: ... que pot experimentar la seua pell.)

* Ací no es coneix aquesta eina, però a la Xina en trobem mostres de l’ús. (El sintagma de l’eina fa de complement de ús, el qual, introduït també per la preposició de, fa de complement de mostres, que certament és el nucli del complement directe; tanmateix, el pronom en pot substituir un complement del nom que fa de nucli del complement directe, però no pot pronominalitzar un complement del complement d’aquest nom. Seria correcte: ... trobem mostres del seu ús / trobem mostres de com s’usava. També seria correcta, per exemple, la pronominalització en un cas com Ací no es coneix l’ús d’aquesta eina, però a la Xina en trobem mostres, on el pronom en substitueix de l’ús de l’eina, que és efectivament el complement del nucli del complement directe: mostres.)

* He llegit ja el teu llibre, encara que no en vaig poder assistir a la presentació. (El pronom en substitueix el complement del nom presentació, però el sintagma en el qual es trobaria ―a la presentació del llibre― introduït per la preposició a, fa de complement de règim; per tant, la substitució no és possible i el pronom ha de ser suprimit: ... encara que no vaig poder assistir a la presentació.)

* Abans de publicar el llibre, cal que el llija una persona que no n’haja participat en l’elaboració. (Igualment, en l’elaboració del llibre faria de complement de règim; per tant, la pronominalització no és possible. Seria correcte ... que no haja participat en la seua elaboració... que no haja participat en l’elaboració d'aquest, o, simplement, ... que no haja participat en l’elaboració.)

Tanmateix, cal tindre en compte que, sempre que el sintagma nominal on es trobaria el complement pronominalitzat complisca una de les funcions indicades dalt, la pronominalització és possible quan l’element substituït fa de complement d’una locució o sintagma amb diversos mots que expressen conjuntament una idea o concepte, o quan el sintagma conté un quantificador, fins i tot si aquest és nominal o numeral:

De la seua última novel·la, Helena n’ha cedit els drets d’autor a l’editorial. (= Helena ha cedit els drets d’autor de la seua última novel·la a l’editorial. En aquest exemple, de la seua última novel·la no és complement de autor, cas en el qual la pronominalització seria incorrecta per tractar-se d'un complement de complement, sinó de drets d’autor, com a concepte unitari. Com que drets d’autor fa de nucli del complement directe, la pronominalització és correcta.)

Si vols llegir novel·les de por, jo te’n puc deixar un bon grapat d’exemplars. (= ... jo et puc deixar un bon grapat d’exemplars de novel·les de por. El segment... de novel·les de por és, efectivament, el complement de exemplars; però exemplars no és complement de grapat, sinó que és el nucli del sintagma, mentre que un bon grapat de és un mer quantificador. Per tant, en no substitueix un complement de complement, sinó un complement del nucli d’un sintagma que fa de complement directe, i la substitució és possible; així mateix, en aquest cas la substitució és adequada, ja que el sintagma és indefinit.)

Podríem dir que ell era el propietari de l’empresa, ja que en posseïa el 60 % de les accions. (= ... ja que posseïa el 60 % de les accions de l’empresa. De manera similar a l’exemple anterior, de l’empresa és complement del nucli del sintagma ―accions―, mentre que el 60 % de és un mer quantificador. Per tant, la pronominalització és correcta.)

___________________________________________________________

Vegeu també: