Omet navegació

Autoritat

S’escriu amb majúscula inicial quan forma part del nom propi d’un organisme, tant si se’n menciona la denominació completa com si va abreujada i pot ser substituïda en el mateix context pel nom propi complet; concretament, quan és introduïda per l’article definit:

L’Autoritat Portuària de València ha aprovat un conveni pel qual posarà a disposició de la ciutadania i de l’Ajuntament un espai portuari de més de 195.600 m2.
L’Autoritat del Transport Metropolità de València és un consorci que depén de la Generalitat Valenciana encarregat de coordinar i planificar el transport públic de l’àrea metropolitana de València.
L’Autoritat Portuària [d’Alacant] i la Subdelegació del Govern s’encarregaran d’elaborar un informe jurídic que determine la possibilitat d’establir un horari especial d’obertura al públic dels locals d’oci ubicats en aquesta zona de la ciutat.

La majúscula es manté quan el nom de l’òrgan s’usa per a designar el lloc on es troba, amb valor metonímic:

S’ha convocat una reunió a les 12.00 h a l’Autoritat Portuària [de Castelló].

Però s’escriu amb minúscula quan va acompanyat per un possessiu, demostratiu, quantitatiu o indefinit, o per una altra expressió que serveix per a referir-se a aquest element mencionat en el discurs, o quan apareix en plural o va acompanyat per un adjectiu o un altre complement amb valor especificatiu que no és la part específica del nom propi de l’organisme, ja que en aquests casos no es tracta d’un nom propi abreujat, sinó d’un nom comú amb el significat lèxic usual:

La seu electrònica suposa un pas més en el procés de modernització de la nostra autoritat portuària.
En aquest últim cas, la comunicació a l’autoritat esmentada s’ha de fer posteriorment d’una manera immediata.
Els preus privats per serveis comercials prestats per les autoritats portuàries queden definits en l’article 6 de les especificacions.
Per a l’EMTA, les autoritats del transport metropolità són els òrgans de decisió clau per a tot allò que es relaciona amb el transport públic.
L’autoritat portuària objecte de l’estudi és la de Castelló.

Així mateix, s’escriu amb minúscula si s’usa genèricament, o com a denominació correferent d’un organisme o una institució (és a dir, que serveix per a referir-s’hi sense utilitzar la seua denominació oficial):

L’alcalde o l’alcaldessa és l’autoritat local superior de protecció civil, sense perjudici de les funcions del conseller o consellera competent en matèria de protecció civil, en el cas d’activació d’un pla de la Generalitat.
En l’àmbit de les comunitats autònomes, tindrà la consideració d’autoritat laboral competent per a la resolució de determinats procediments l’òrgan que determine la comunitat autònoma corresponent.
Aquest document és l’acord administratiu entre l’autoritat competent del Regne d’Espanya i l’autoritat competent dels Estats Units d’Amèrica per a l’intercanvi d’informes país per país.

Vegeu també: